Inici Notícies Els mediadors naturals
Els mediadors naturals PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 20 de maig de 2011 08:16

Els mediador/es naturals són persones que compten amb el prestigi i/o reconeixement de la seva comunitat pel fet de tenir habilitats a l'hora d'escoltar als altres i ajudar-los a buscar solucions als conflictes. Ajuden a millorar els canals de participació i comunicació ciutadana, són imparcials, no representen a cap persona en particular, són flexibles, procuren entendre les necessitats dels altres i sobre tot saben escoltar.

Aquestes persones fan una tasca molt important a les seves comunitats voluntària i desinteressadament, a vegades les seves actuacions són poc reconegudes però sense elles els conflictes anirien en escalada i la convivència es veuria afectada. És per això que des del Pla de Barris de Palafrugell (PdB) volem posar en marxa un programa que consisteix en detectar i donar formació a aquests mediadors naturals i aconseguir així que aquestes persones tinguin unes eines al seu abast per poder millorar les seves aptituds i habilitats.

Un dels objectius d'aquest programa és que quan el PdB arribi al seu fi, els mediadors/es naturals de conflictes, tinguin més recursos i preparació per exercir la seva tasca, així la comunitat comptarà amb aquestes persones quan ja no existeixi el servei de mediació al PdB. Però l'objectiu més important d'aquest programa és posar un granet de sorra per a la millora de la convivència entre els veïns i veïnes del barri.

Com es desenvoluparà aquest programa?

  1. Primer farem diferents activitats de difusió perquè la gent del barri conegui la figura del mediador natural i la importància de la seva presencia a la comunitat: xerrades, tallers, tríptics informatius, entre altres.
  2. A la segona fase detectarem els possibles mediadors/es naturals a partir d'un qüestionari que es repartirà a diferents persones i grups i que ens ajudarà a veure quines persones compten amb la confiança i el reconeixement dels seus veïns per realitzar aquesta funció.
  3. Seguidament farem unes entrevistes individuals a les persones nominades per saber si compten amb les característiques d'un/a mediador/a natural i si volen participar en aquest programa.
  4. I finalment oferirem al grup seleccionat una formació teòrica i pràctica referent a la gestió de conflictes i els farem una supervisió personalitzada.

Com neix aquesta idea?

Per posar en marxa aquest programa des del Pla de Barris ens hem inspirat en experiències similars a altres municipis com Terrassa, on l'Ajuntament a través del Servei de Ciutadania i Drets Civils ha fet cursos en cultura de mediació i en tècniques de gestió i resolució de conflictes a més d'un centenar de persones escollides pel paper que exerceixen en el territori com a referents, representants i/o líders comunitaris, així com per la tasca professional o voluntària que hi desenvolupen. Aquest curs es va començar a impartir el 2007 i ja porta quatre promocions.

Després de veure els bons resultats que ha obtingut aquest programa a Terrassa, des de el Pla de Barris de Palafrugell volem engegar un model propi ajustat a les característiques de la població i esperem poder assolir els objectius que ens hem marcat.

 

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi seguiu navegant considerarem que n'esteu acceptant el seu ús. - Més informació sobre les cookies.

-

>